Išskleisti meniu
Džangdziadzie – dangų raižančių uolų miškas

Džangdziadzie – dangų raižančių uolų miškas

| 0 komentarų

Džangdziadzie nuotraukas matė kiekvienas – bet tik nedaugelis žino, kur tos pasakiškos aukštos uolos yra, ir dar mažiau kas jas aplankė.

Išvydę siurrealistišką Džangdziadzie grožį, žmonės tomis nuotraukomis puošia plakatus, išmaniųjų telefonų ekranus. Jos net įkvėpė ateivių planetos vaizdus filme “Įsikūnijimas” (Avatar).

Nukeliavus į vietą, Džangdziadzie tikrai nenuvylė. Kas nustebino – kiek mažai nekinų ten lankosi. O juk tai – vienas gražiausių visoje planetoje nacionalinių parkų.

Trys seserys - vienos garsiausių Džangdziadzie uolų

Trys seserys – vienos garsiausių Džangdziadzie uolų

Džangdziadzie: kas tai?

Džangdziadzie – Kinijos didmiesčio pavadinimas. Likimas lėmė jam stūksoti be galo įspūdingų peizažų centre. Tie peizažai – tai staigiai viršun tarsi kokie medžiai šaunančios uolos, kai kurios aukštesnės už bet kurį Lietuvos pastatą. Be to dar yra uoliniai kalnai, natūralūs tiltai (uolos su skylėmis), kanjonai.

Maždaug 50 km spinduliu yra net trys atskiros milžiniškos zonos, ir kiekviena viena už kitą įspūdingesnė. Džangdziadzie nacionalinis miškas – tai tos garsiosios uolos-dangoraižiai. Tianmenio kalnas – kiekvienam kinui regėtas kalnas su skyle, pro kurią gali praeiti. Ir Džangdziadzie didysis kanjonas.

Įėjimas į Džangdziadzie nacionalinį mišką: kaip įprasta šiandieninėje Kinijoje, įkvėptas tradicinės architektūros

Įėjimas į Džangdziadzie nacionalinį mišką: kaip įprasta šiandieninėje Kinijoje, įkvėptas tradicinės architektūros

Džangdziadzie – viena mylimiausių kinų gamtinių vietų, ir turistų kasmet čia atvyksta milijonai. Kinams “tik gamta” – nuobodoka, tad valdžia jiems kuria naujas ir naujas atrakcijas, visame pasaulyje neturinčias lygių: nuo aukščiausio pasaulyje lauko lifto iki ilgiausio lynų keltuvo ir aukščiausio stiklinio tilto. Gamtą Džangdziadzie gali pažinti moderniai. Ji čia – ir fonas pasaulinio lygio ekstremalioms pramogoms: nuo nusileidimo su sparnais iki miegojimo hamakuose ant tarp uolų ištiestų lynų.

Bet, jos tikriausiai nepažinsi vienumoje, nes net ir lapkritį per rūką žmonių apžvalgos aikštelėse spietėsi tūkstančiai – vos išlįsdavo papildomas kalno lopinėlis iš už debesų, tuoj pasigirdavo džiugus bliovimas ir fotoaparatų spragsėjimas.

Ilgiausias pasaulyje lynų keltuvas kelia iš Džangdziadzie miesto į Tianmenio kalną su skyle per vidurį. Nusileidžiama itin vingiuotu keliu.

Ilgiausias pasaulyje lynų keltuvas kelia iš Džangdziadzie miesto į Tianmenio kalną su skyle per vidurį. Nusileidžiama itin vingiuotu keliu.

Džangdziadzie nacionalinis miškas – it pasakų šalis

Daugelis įspūdingiausių Džangdziadzie nuotraukų fotografuotos būtent Nacionaliniame miške. Čia Džangdziadzie uolas gali patirti dvejopai: iš apačios, sukdamasis jų papėdėse, ar iš viršaus, užkilęs į Tianzi kalną, stebėdamas magiškus peizažus (tiesa, iš viršaus kas nors matosi tik giedromis dienomis).

Tarp tų “viršaus peizažų” viena įspūdingiausių vietų Natūralus tiltas it iš kokio Salvadoro Dali paveikslo, kur medžiai auga žemyn. Apačioje – Trys seserys bei 300 metų aukščio uola palei Dzinbiano upelį.

Pasakiškas natūralus tiltas. Beje, jo viršumi galima praeiti - ten yra pėsčiųjų takas

Pasakiškas natūralus tiltas. Beje, jo viršumi galima praeiti – ten driekiasi pėsčiųjų takas

Nacionalinis miškas – beveik neapeinamai didžiulis (skersmuo – ~15 km, yra keturi įėjimai, iš kurių populiariausias – prie Vulingjuano kurorto). Bet kinai pasirūpino, kad net ir turėdamas Džangdziadzie miške vieną dieną spėtum aplankyti visas svarbiausias jo lankytinas vietas. Po parką kursuoja koks dešimt autobusų maršrutų, be to, veikia trys lynų keltuvai, panoraminis traukinukas ir Bailongo liftas, kuris pats yra lankytina vieta: didžiausias pasaulyje lauko liftas (326 m aukščio).

Bailongo liftas - deja, jo viršūnė skendėjo debesyse

Bailongo liftas – deja, jo viršūnė skendėjo debesyse

Norintiems pažinti gamtą įprasčiau, pėsčiomis, dar yra įspūdingų pasivaikščiojimo takų, nors, atrodo, kiekvienais metais vis daugiau ir daugiau jų virsta “moderniomis atrakcijomis”. Tiesa tie takai, kurie likę, kartu – ir vieni tuščiausių; kinams net ir gamtoje norisi technologinių stebuklų, o ne eilinio žygio. Jie fotografuojasi su Įsikūnijimo ateivių statulomis – o tai, kad filmas “Įsikūnijimas” Kinijoje uždraustas, nesutrukdė vienos uolos pervadinti “Įsikūnijimo Aleliuja kalva”.

Žygio takas palei Dzinbiano upelį, kurio pažiba - 300 m viršijanti uola-bokštas

Žygio takas palei Dzinbiano upelį, kurio pažiba – 300 m viršijanti uola-bokštas. Pakeliui galima sutikti daug beždžionių

Technologiniai stebuklai, tiesa, nepigūs. Jau pats bilietas į Džangdžiadzie nacionalinį mišką kainuoja brangiau, nei į kone visas kitas Kinijos lankytinas vietas, o už lynų keltuvus, liftą, traukinuką reikia mokėti atskirai (autobusai įeina į kainą). Laimė, bent jau bilietas į parką kainuoja 4 dienas, kas svarbu, nes per 1 dieną visko nuodugniai neapžiūrėsi, be to, galima palaukti gerensių oro sąlygų. Kad bilieto turistai neperparduotų, tikrinami pirštų atspaudai.

Džangdziadzie turistai gėrisi uolomis

Džangdziadzie turistai gėrisi uolomis nacionaliniame miške

Tianmenio kalnas – įspūdingas turistų konvejeris

Tianemenio kalnas kyla virš paties Džiangdžiadzie miesto. iš Džiangdžiadzie ant Tianmenio kalno kelia ilgiausias pasaulyje lynų keltuvas – net 7,5 km ilgio, kertantis porą slėnių ir tuomet iš pažiūros kone vertikaliai šaunantis aukštyn.

Į Tianmenį perkamas vienas bilietas ir čia nesunkiai gali pasijusti preke ant konvejerio. Lynų kelias, ėjimas laiptais žemyn, tada – eskalatorių serija žemyn, praėjimas pro garsiuosius Tianemenio kalno “vartus” (milžinišką 131 m aukščio skylę), galiausiai – autobusas į pradinį tašką be galo vingiuotu keliu. Arba atvirkščiai: į priekį autobusas, atgal – lynų keltuvas.

Vingiuotas kelias žemyn nuo Tianmenio

Vingiuotas kelias žemyn nuo Tianmenio

Tačiau turistų minios tokios, kad Tianmenio turizmo kompanijai neliko kas daryti, kaip tik įdiegti tokią tvarką, ir dar bilietus pardavinėti kone vien iš anksto (bent sezono metu). Vienintelis “asmeninis pasirinkimas” Tianmenyje – kiek ilgai pasiliksi viršūnėje ir ką ten darysi. Yra 11 km pasivaikščiojimo takų, tarp jų garsusis takas stiklinėmis grindimis viršum “bedugnės”.

Kaip ten bebūtų, net ir atsidūrus ant “konvejerio”, net pro rūką, Tianmenio kalno vartai negalėjo nepriblokšti.

Tianmenio kalnas. Laiptai veda į garsiąją skylę, kurią debesys atidengdavo tik retai ir tik truputį. Pavargusiems ar tingintiems greta laiptų - uoloje išskobti eskalatoriai

Tianmenio kalnas. Laiptai veda į garsiąją skylę, kurią debesys atidengdavo tik retai ir tik truputį. Pavargusiems ar tingintiems greta laiptų – uoloje išskobti eskalatoriai

Džangdziadzie didysis kanjonas ir stiklo tiltas

Trečiąją ir tolimiausią Džangdziadzie dalį irgi labiausiai išgarsino technologiniai stebuklai – Aukščiausias pasaulyje stiklinis tiltas, kuriuo eidamas po kojomis gali matyti tarpeklio dugną – ~300 metrų žemiau (sulig Vilniaus TV bokštu). Deja, aš būčiau matęs tik debesis – todėl, nors ir norėjau ten apsilankyti, pasirinkau verčiau duagiau laiko skirti Nacionaliniam miškui ir Tianmenio kalnui.

Vulingjuano kurortas, išdygęs prie vieno pagrindinių įėjimų į Džangdziadzie nacionalinį mišką. Iš jo nesunku pasiekti ir Didįjį kanjoną, bet reikia važiuoti autobusu, kurie dažni.

Vulingjuano kurortas, išdygęs prie vieno pagrindinių įėjimų į Džangdziadzie nacionalinį mišką. Iš jo nesunku pasiekti ir Didįjį kanjoną, bet reikia važiuoti autobusu, kurie dažni.

Tiek į didįjį kanjoną, tiek į jo tiltą būtų reikalingi atskiri bilietai.

Norint aplankyti visus Džangdziadzie rajonus, reikia 4 dienų. Lekiant, galima aplankyti ir per 2 dienas, bet tai greičiausiai reikš, kad Nacionaliniame Džaingdziadzie miške būsi pamatęs ne viską.

Fenghuangas – vienas gražiausių senovinių Azijos miestelių

Džangdziadzie kaip miestas – nuobodus. Tik kalnų peizažas fone suteikia jam išskirtinumo. Tačiau netoliese (Kinijos masteliais) yra vienas gražiausių Kinijos miestelių – Fenghuangas. Dieną tai – istorinis senamiestis “kaip Kinijos Imperijos laikais”, su žavinga upe, dengtais tiltukais, miesto siena ir gynybiniais bokštais, pagodomis, ir namų ant polių eilėmis. O naktį – tikra naktinio gyvenimo Meka, kur dažnas senovinis pastatas žiba įvairiausiomis diskotekinių šviestuvų šviesomis, skamba nuo šokių muzikos ar kiniško popso melodijų, atliekamų gyvų atlikėjų.

Fenghuangas ir jo dengtas centrinis tiltas tolumoje. Aplink tą tiltą - patys seniausi namai, bet nauji dabar irgi statomi tuo pačiu stiliumi

Fenghuangas ir jo dengtas centrinis tiltas tolumoje. Aplink tą tiltą – patys seniausi namai, bet nauji dabar irgi statomi tuo pačiu stiliumi

Kaip ir kitur Kinijoje, Fenghuange turistų – minios. Ne keista: Europoje turime šimtus, gal tūkstančius gražių senamiesčių – o Kinijoje, kur žmonių – daugiau, nei visoje Europoje – tėra vos keletas šitaip puikiai isšilaikiusių ir grupės ten suguža autobusais iš visos Kinijos, o pirmiau jų – ir prekijai, siūlantys viską nuo keptų vabzdžių iki galimybės fotografuotis senoviniais rūbais. Turistams aibę pramogėlių sugalvojo ir pats miestas: pereiti upę akmenimis, paplaukti valtele. Bendras “miesto turistinis bilietas” atveria visą eilę smulkių lankytinų vietų: giminių namus, gynybinius bokštus, muziejus. Kai kuriose (pvz. Jang giminės namuose) dienos metu vyksta nuolatinės Kinijos kultūros demonstracijos: šokiai, muzikavimas.

Reguliarūs šokiai Fenghuango muziejuje

Reguliarūs šokiai Fenghuango muziejuje

Bet dar smagiau tiesiog pasivaikščioti Fenghuango upės pakrantėmis, pasigėrėti romantiškais jo vaizdais, pasėdėti paupio kavinėse ar atsigerti stebint upę nuio aukšto tilto. Ypač naktį, kai visų pastatų stogeliai nutvieskiami tūkstančiais lempelių, iš visų pusių skamba muzika. Arba išsidrėbti sūpynėse, kurios stovi kone kiekvieno paupio viešbučio kiekviename balkonėlyje, ir stebėti pro šalį slenkantį gyvenimą.

Fenghuangas naktį. Kairėje kvietėjas kviečia į naktinį barą-klubą, iš kurio skamba šokių muzika

Fenghuangas naktį. Kairėje kvietėjas kviečia į naktinį barą-klubą, iš kurio skamba šokių muzika

Kai kas aplink autentiška, kai kas – gal atstatyta ar net sukurta, bet net man, architektūros gerbėjui, sunku atskirti kur ir kas. Geriau nemąstyti, o tiesiog pasinerti į (idealizuotą) Kinijos Imperijos laikų atmosferą, kurią rasi mažai kur. Aišku, vėlesni amžiai čia paliko savo randų. Juk Fenguangas ir Džangdziadzie – Hunano provincijoje, Mao Dzeduno gimtinėje, ir Kultūrinę revoliucija komunistai chunveibinai čia vykdė itin aršiai: iki šiol Jang giminės namai aprašyti to laikmečio šūkiais, o Mao Dzeduno statulėles dar matėme net autobusų kabinose. Bet Kinijos atgimimas pasirodė smarkesnė jėga, už Kultūrinės revoliucijos griovimus: jau pristatyta gerokai daugiau, nei ana revoliucija sugriovė.

Vienas gražiausių Fenghuango tiltų. Taip ir nesužinojau, ar jis senas, ar naujas, ar atstatytas - sename žemėlapyje jo nėra, tad, turbūt ne senas. Bet pažiūrėjęs - niekad neatspėtum.

Vienas gražiausių Fenghuango tiltų. Taip ir nesužinojau, ar jis senas, ar naujas, ar atstatytas – sename žemėlapyje jo nėra, tad, turbūt ne senas. Bet pažiūrėjęs – niekad neatspėtum.

Džangdziadzie pribloškia net ir tuos, kurie nemyli gamtos

Būna žymių vietų, kurias aplankęs realybėje nusivili – ypač Kinijoje, kur dalis vietų nepelnytai išreklamuotos. Tačiau nei Džangdziadzie, nei Fenghuangas – tikrai ne iš tokių. Džiangdziadzie – tarp įspūdingiausių per gyvenimą matytų gamtinių vietų, kurią privalu matyti ne vien gamtos mylėtojams, o Fenghuangas – puiki vieta nuvažiuoti atsipalaiduoti nuo vaikščiojimų po gamtą gražiame mieste: gal “pasikultūrinti”, gal apsipirkti, o gal atšvęsti kartu su kinais, kuriems būsite ne mažiau įdomus, nei pats miestelis.

Deja, apniukusią dieną įspūdingiausi Džangdziadzie vaizdai - tik gausybėje nuotraukų. Bet net ir tokią dieną gali pamatyti daug gražaus.

Deja, apniukusią dieną įspūdingiausi Džangdziadzie vaizdai – tik gausybėje nuotraukų. Bet net ir tokią dieną gali pamatyti daug gražaus.

Tiesa, Džangdžiadzie dar neturi greitojo geležinkelio stoties, o Fenghuangas – geležinkelio stoties apskritai, tad atvykti truputį užtrunka – bet nesudėtinga (autobusas tarp Džangdziadzie ir Fenghuango važiuoja 4 val.). O ir tai greitai pasikeis.

Jei įspūdingos gamtos negana, netoli Džangdziadzie (~380 km) plyti garsieji Jangdzės tarpekliai ir Jičango miestas, iš kurio išplaukia Trijų tarpeklių kruizai (būtent vienu jų oplaukėme, prieš atkeliaudami į Džangdziadzie). Jei norisi ko nors kito – Džangdziadzie yra kone pačiame tankiausiai apgyvendintų Kinijos plotų centre, ir per dieną iš ten traukiniu (per kelias valandas lėktuvu) gali nukeliauti ir į Šanchajų, ir į Pekiną, ir į Honkongą.


Visi kelionių po Kiniją aprašymai-vadovai


Viskas apie Kiniją viename

Kinija - viskas, ką reikia žinoti keliaujant


Kelionės po Kinijos miestus

1. Šanchajus - Kinijos variklis
2. Honkongas - šviesų ir jūrų miestas
3. Pekinas - XXI a. Roma?
4. Guangdžou-Šendženas - didžiausias rytdienos pasaulio miestas
5. Makao - naujai sena pramogų sostinė
6. Sianas - Azijos Roma vėl atrasta
7. Perlų upės delta - Kinijos langas į pasaulį


Kelionės po Kinijos užmiestį ir gamtą


1. Trys tarpekliai Jangdzėje - upių kruizų karalius
2. Džangdziadzie - dangų raižančių uolų miškas
3. Kinijos šilko kelias - grotos, kinų siena, dykuma
4. Mažasis Tibetas - Kinijos Činghajaus provincija
5. Taivanas - dvilypė turtingoji Kinija


Kelionių vadovai po Kiniją žemėlapyje

Spauskite ant žymeklio žemėlapyje ir ant iššokusios nuotraukos - ir skaitykite kelionių vadovą apie tą vietą!

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Straipsnio temos: , , , , , , , , , , , ,

Komentuokite! Atsakysiu į visus jūsų klausimus!

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *