Išskleisti meniu
Kaip paruošti namus prieš kelionę?

Kaip paruošti namus prieš kelionę?

| 2 komentarai

Išsiruošę į kelionę nuolat nerimaujate, ar viską padarėte namie, ar nieko neatsitiks?

Nesijaudinti padės šis sąrašas: tiesiog prieš kiekvieną kelionę jį peržvelkite ir paeiliui padarykite, kas jame surašyta.

Tikimybė, kad kas nors nutiks namie jūsų kelionės metu, labai maža. Kita vertus, ji didesnė, nei tikimybė, kad kas nors nutiks, kai esate namie, todėl paruošti namus savo išvykimui reikia.

Ką namie išjungti ir užsukti?

Svarbu namie išjungti kiek įmanoma daugiau dalykų – tai padės ir sutaupyti, ir išvengti rizikų.

1.Užsukite vandenį. Nes atsuktas vanduo kelia nedidelę riziką, kad bus užpilti namai. Jei tai butas, o kelionė ilga, gali būti, kad užpils ir kaimynus.
2.Išjunkite elektrą. Nes tuščiuose namuose elektros nereikia, o kokie nors palikti įjungti prietaisai vis tiek ją eikvos, be to, yra, kad ir mažytė, gaisro rizika. Jei norite palikti pavienius prietaisus (pvz. IP kameras ar šaldytuvą), tai išjunkite visus saugiklius, išskyrus tuos, į kurias rozetes įjungti prietaisai, kuriuos norite palikti. Jei nėra galimybės išjungti tik dalį saugiklių, tai išjunkite visus nereikalingus prietaisus iš rozetės (išjungti tik “iš mygtuko” daug prietaisų veikia budėjimo režimu, pilnai neišsijungia).
3.Išjunkite dujas, jei yra.
4.Išjunkite šildymą ir/ar kondicionavimą (jei tik šildymas reguliuojamas). Tai – patys brangiausi dalykai ir jų palikimas tuščiuose namuose labai daug kainuos. Tiesa, kai kas nenori visiškai išjungti šildymo ir kondicionavimo nes mano, kad tai kenkia daiktams ar sienoms. Iš tikro, tai priklauso nuo daiktų ir medžiagų. Bet, jei ir nenorite išjungti – primažinkite iki minimumo, daiktams nereikia tiek komforto, kiek žmonėms.

Kaip apsaugoti namus?

1.Užrakinkite namus. Jei namai turi daugiau durų, patikrinkite, ar visos užrakintos. Jei yra daugiau spynų, verta užrakinti visas, net jei paprastai rakinate tik vieną jų (ilgiau užtruktų atrakinti).
2.Patikrinkite, ar uždaryti visi langai. Uždarykite ir pilnai užsukite langų rankenas, kad paprastai neatsidarytų iš išorės.
3.Įjunkite signalizaciją, jei turite.
4.Įjunkite IP kameras, jei turite (šiais laikais jų yra daug ir pigių IP kamerų, kurių vaizdą galite stebėti iš bet kur, ir tikrai verta bent vieną tokią namie pastatyti: jei kelionės metu pasidarys neramu, galėsite žvilgtelti, ką rodo namų kamera – tai matysite savo telefono ekrane, suprasite, kad viskas namie gerai). Kad IP kameros veiktų, reikia, kad joms ir modemui / maršrutizatoriui nebūtų išjungtas elektros tiekimas.

Kaip išsaugoti duomenis?

Šiais laikais ne mažiau už fizinius daiktus svarbi informacija, failai, reikalingi darbui, visos gyvenimo nuotraukos ir t.t. Daiktus galima pakeisti (pvz. vagystės, gaisro, užpylimo atveju), o nenukopijuoti duomenys, nuotraukos, dokumentai, bus prarasti. Todėl išvykdami:

1.Pasidarykite visas kompiuterio duomenų kopijas, idealiu atveju, kad jos būtų pasiekiamos iš kelionės (pvz. jei prireiktų kokios draudimo poliso kopijos), bet gerai ir bent jau jei failai laikomi ne vien namų kompiuteryje.
2.Analogiškai nusifotografuokite / nuskanuokite ir svarbius popierinius dokumentus bei jų nuotraukas laikykite ne tik namų kompiuteryje.

Kodėl verta turėti patikimą žmogų?

Idealu, jei galite surasti patikimą žmogų (draugą, kaimyną, giminaitį), kuriam galėtumėte palikti vienus iš raktų, kad jis galėtų ateiti į jūsų namus, jei kas atsitiktų (pvz. būtų užlieti kaimynai, ar jums staiga prireiktų kokiame nors namie gulinčiame dokumente parašytos informacijos. Šio žmogaus galite prašyti ir:
1.Ištuštinti pašto dėžutę (kad nesimatytų, kad pilna, o jei kas bus svarbaus – praneštų).
2.Karts nuo karto patikrinti, ar viskas namie gerai (nors šiais laikais tą puikiai daro IP kameros).
3.Karts nuo karto užvesti automobilį jei išvyksti ilgam ir jis gali žiemą neužsivesti.

Itin svarbu tokį žmogų turėti turintiems augalų (kad juos palaistytų) ar juoba gyvūnų (kad prižiūrėtų).

Galite kai kuriuos jums svarbiausius daiktus palikti pas tą patikimą žmogų, o ne tuščiuose namuose.

Patikimam žmogui verta pasakyti, kur tiksliai vyksti, kada grįši, kada kur būsi.

Kažko sąraše trūksta?

Rašykite į komentarus ir papildysiu. O jei turite individualių poreikių – susidarykite savo sąrašą ir prieš kiekvieną kelionę paruoškite namus pagal jį.

Straipsnio temos:

    2 komentarai

  1. Dėl patikimo žmogaus – jie dar svarbesni turintiems gyvūnus, taip pat augalus, kuriems reikia nuolatinės priežiūros.

    Jei turi IP kamerą, spėju, dar reikia įsitikinti, kad išjungdamas elektrą palieki veikti maršrutizatorių/modemą?

Komentuokite! Atsakysiu į visus jūsų klausimus!

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *