Išskleisti meniu
Balkanų virtuvė – patiekalai ir tradicijos

Balkanų virtuvė – patiekalai ir tradicijos

| 0 komentarų

Balaknų (Jugoslavijos) virtuvė vis dar turi daug bendro, nors Jugoslavija ir subyrėjo. Nesvarbu, ar atostogautumėte Kroatijoje, ar Juodkalnijoje, ar Bosnijoje, ar Serbijoje, ar Slovėnijoje – tikrai susidursite su šitais patiekalais. Siūlau, ką paragauti.

 


Kaip ir kur valgoma Balkanuose

Nors Balkanai – turistinė teritorija, išskyrus didmiesčius, ten gana sunku rasti gerų užsienio virtuvių restoranų (netgi daugelyje kurortų), todėl patartina susipažinti su vietos virtuve.

Vietinių įdomybių rasite ne tik Balkanų restoranuose, bet ir parduotuvėse: Jugoslavija ilgą laiką buvo gana uždara šalis ir ten išpopuliarėjo (bei toliau perkami) kai kurie kitur mažai žinomi produktai.

Kainos Balkanų restoranuose ir parduotuvėse smarkiai priklauso nuo šalies (Bosnijoje, Serbijoje, Makedonijoje, Kosove – pigu; Kroatijoje, Slovėnijoje – brangu, Juodkalnijoje – per vidurį). Dažnai užsidirbama išbranginus gėrimus: net kur maistas kainuoja tiek, kiek Lietuvoje, gėrimai gali būti brangesni.

Burekdžinica - specializuotas burekų restoranas - Sarajeve, Bosnijoje

Burekdžinica – specializuotas burekų restoranas – Sarajeve, Bosnijoje

 


Balkanų (buvusios Jugoslavijos) populiariausi patiekalai

 


Čevapčicai (čevapiai)

Primena šašlyką iš maltos mėsos. Dažnai patiekiami su bulvėmis, svogūnais, paprika, bet šiaip – garnyro nedaug, man jo trūksta. Gerai, jei duoda daug padažo. Paprastai mokama ne už porciją, bet už čevapių skaičių: jeigu jie normalaus dydžio, žmogus suvalgo 3-6 (tačiau dydis labai varijuoja – klauskite). Geriausia valgyti specializuotuose čevapių restoranuose – čevapčicinėse.

Čevapiai

Čevapiai

Pleskavica

Apvalus mėsos paplotis, pateikiamas panašiai, kaip čevapiai. Nusistebėjau, kad angliškame meniu pleskavicą mačiau išversta kaip “burger” – tačiau išties ji primena mėsą, kuri yra mėsainyje.

Pleskavica

Pleskavica

Burekai

Trapi duona su įdaru (sūriu, varške, bulvėmis ar mėsa). Tradiciškai ji atpjaunama (paprašoma, kiek gabalėlių atpjauti). Burekų galima rasti visur: burekdžinicose (burekinėse), kur jie geriausi; kepyklėlėse; tiesiog supermarketuose (kur jie pardavinėjami tarsi bandelės). Pigus ir skanus patiekalas ir vienintelis rimtesnis valgis, kurį Balkanuose gausi ir anksti ryte, ir vėlai vakare.

Burekai

Burekai

Eurokremas

Kaip mums pasakojo vietinis iš Skopjės, Jugoslavijos laikais kiekvienam vaikui būdavo tikra šventė, jei tėvai parnešdavo “Eurokremo”, ir iki pat šiol daugelis buvusios Jugoslavijos žmonių įsitikinę, kad Eurokremas skanesnis už “Nutella”. Iki šiol parduotuvėse ištisos lentynos nukrautos Eurokremo produktais: nuo šokoladų su juo iki vaflių, sausainių ir dar daug ko. Man asmeniškai “Eurokremas” kiek per saldus: nesuvalgysi jo daug; bet kam patinka saldumas – paragaukite.

Ajvaras

Raudonas padažas iš pipirų. Neaštrus. Nors mėgstu pipirus, ajvaras man stokoja skonio, tačiau Balkanų gyventojai mėgsta jį valgyti prie daug ko, teptis ant sumuštinių.


Visi straipsniai apie pasaulio šalių virtuves


* Arabų virtuvė
* Argentinos virtuvė
* Balkanų virtuvė
* Brazilų virtuvė
* Filipinų virtuvė
* Indonezijos virtuvė
* JAV virtuvė
* Korėjiečių virtuvė
* Maldyvų virtuvė
* Rumunų virtuvė
* Tuniso virtuvė
* Turkų virtuvė
* Vidurinės Azijos virtuvė

Straipsnio temos: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Komentuokite! Atsakysiu į visus jūsų klausimus!

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *