Išskleisti meniu
Filipinų virtuvė – patiekalai ir tradicijos

Filipinų virtuvė – patiekalai ir tradicijos

| 0 komentarų

Filipinų virtuvė pasaulyje beveik nežinoma. Atrodo keista – juk tai milžiniška, 110 mln. žmonių šalis, o kitos Azijos virtuvės pasaulyje garsios. Na, bet pačiuose Filipinuose gausu galimybių paragauti Filipinų virtuvės ir tikrai verta ją išmėginti.

Tiesa, Filipinų virtuvė nėra prabangi ar įmantri. Tai virtuvė pamaitinti masėms, kurioje valgoma kiekviena kiaulės dalis ir, atrodo, kiekvienas gyvūnas, gausu ryžių. Tikiu, kad ne kiekvienam patiks kiekvienas patiekalas – kai kurie atrodys per keisti. Kol radau, ką Filipinų virtuvėje mėgčiau, buvo ir nesėkmingų bandymų – bet patiekalų ten tikrai daug, ir vien todėl, kad kai kurių jų receptai atrodo “vargšiški”, nereikia galvoti, kad jie neskanūs. Filipiniečiai iš, atrodo, visai paprastų dalykų sugeba pagaminti skaniai.

Ši virtuvė susirinko įtaką iš Ispanijos, Meksikos, Amerikos ir transformavo į kažką savo.

Gatvės maistas

Gatvės maistas

Tai straipsnis apie Filipinų virtuvę. Kelionių aprašymas-vadovas apie visus Filipinus yra čia

Ryžiai – Filipinų virtuvės pagrindas

Ryžiai – tai yra Filipinų virtuvės pagrindas, pagrindinis maistas daugeliui. Ne iš gero gyvenimo.

Skurdokuose rajonuose populiarios „Unli rice“ (neribotų ryžių) kavinukės, kur už nedidelį (sąlyginai) mokestį gauni teisę valgyti neribotai ryžių (kartais ir daržovių ar vištos, priklausomai nuo pasiūlymo, pvz. „Unli rice + chicken“. Net ir ten, kur nėra „Unli rice“ gali užsakyti papildomai ryžių (pvz. „patiekalas su extra rice“). Net ir brangesniuose restoranuose ryžiai būna kaip garnyras, nors ten santykis tarp ryžių ir kito maisto jau labiau kito maisto naudai.

Greito maisto restoranuose ryžiai būna supakuoti ir taip

Greito maisto restoranuose ryžiai būna supakuoti ir taip

Šiaip vienas populiariausių (ir turbūt pats filipinietiškiasusias) būdų paruošti ryžius – tai ryžiai su česnaku.

Filipinietiški patiekalų paruošimo būdai ir padažai

Šiais būdais paruošiami įvairūs kiti patiekalai, ypač mėsos:

Adobo – patiekalo paruošimo būdas, kur ruošiama su česnau ir daug acto. Pvz. „Kiauliena adobo“ – taip paruošta kiauliena. Taip ruošiamos įvairios mėsos ir tai laikoma filipinietiškiasiu ruošimo būdu, filipiniečiai, būdavo, klausdavo, „Ar tau patinka adobo?“ panašiai, kaip lietuvis klaustų „Ar jau ragavai cepelinų, ar patiko?“.

Adobo paruoštos odos juostelės (flakes)

Adobo paruoštos odos juostelės (flakes)

Sizzling – patiekimo būdas, kai patiektas patiekalas (paprastai mėsa, pvz. Sisig) spirga ant karšto indo.

Kokiu būdu bebūtų paruoštas patiekalas, dažnai ant stalo būna du padažai – actas ir sojos padažas. Šie padažai naudojami ir daug paruošimo būdų. Taip pat naudojamas česnakas.

Filipinietiški mėsos patiekalai

Sisig – malti kiaulės snukiai, su prieskoniais. Yra skaniau, nei skamba. Šiaip filipiniečiai, atrodo, valgo visas visų gyvūnų dalis… Sisigas būna pateikiamas įvairiom formom, pvz. „sizzling sisig“ – tik nuo keptuvės dar šnypščiantis ir pan. Sisigas atsirado ne iš gero gyvenimo – kai Filipinuose veikė JAV karo bazės, amerikiečiai kiaulių galvas išmesdavo kaip nereikalingas, o aplinkui gyvenę filipiniečiai sugalvojo, kaip jas panaudoti… Apskritai, tai dažno Filipinų virtuvės patiekalo istorija – jie gimę ne iš kulinarinių eksperimentų, o iš siekių kuo pigiau pamaitinti kuo daugiau žmonių.

Sizzling patiektas Sisigas

Sizzling patiektas Sisigas

Tapa – tai vytinta ar džiovinta mėsa su prieskoniais, paprastai patiekiama su ryžiais ir actu. Mėsa gali būti įvairi (paprastai būna parašyta) – jautiena, net elniena. Skanu, ypač dažant į actą, man vienas skaniausių Filipinų virtuvės patiekalų. Bet labai stringa tarp dantų – verta turėti dantų krapštukų!

Tapa su ryžiais (Tapsilog)

Tapa su ryžiais (Tapsilog)

Tocino – saldžiai paruoštas bekonas. Filipiniečiai mėgsta saldų skonį net ten kur, lietuvio akimis, saldumas nedera, pvz. su mėsa. Šiaip net spagečius kartais patiekia saldžius…

Lečonas – paršiukas, kuris visas iškepamas (Ispanijoje tai būtinai neatjunkytas paršiukas, Filipinuose gali būti ir didesnis paršas). Lečono restoranuose toks keptas paršiukas laikomas tiesiog ant prekystalio ir pardavėjas klientų akivaizdoje atpjauna reikiamas dalis. Europoje ar Vakaruose, matyt, toks modelis neišpopuliarėtų – bet Filipinuose žmonės nenutolę nuo to, kaip atsiranda mėsa, jiems tai nėra šlykštu. Kiaulę filipiniečiai valgo tiesiog visą… Beje, jei sakoma tik “lečon”, tai bus paršas, bet gali būti taip paruošta ir kita mėsa, pvz. lechon manok (vištiena) ar lechon baka (teliukas).

Lečonas

Lečonas

Patiekta slečonas. Filipiniečiai itin mėgsta traškią kiaulės odą.

Patiekta slečonas. Filipiniečiai itin mėgsta traškią kiaulės odą.

Longanisa – dešra. Kiekvienas regionas turi savo longnisą (Sebu regione tai vadinasi čoriso). Tarkim, Ilokų regione dešrelės nedidelės, apvalios, ir paprastai reikia išsilukštenti pačiam.

Longanisa (Sebu čorisas)

Longanisa (Sebu čorisas)

Filipinietiški pusryčiai (…silogai)

Silog – mėsa (paprastai) su ryžiais su česnaku bei su kiaušiniu. Dažniausiai meniu rašoma kaip dar ilgesni sudurtiniai žodžiai, kur antra dalis „silog“, o pirma nurodo, kokia mėsa. Pvz. „Tapsilog“ – tapos silogas, „Tocsilog“ – tocino silogas. Daromi ir silogai su iš užsienio atėjusiais produktais, pvz. „Hotsilog“, be ryžių ir kiaušinio, įeina pieniška dešrelė (suprask, „Hot dogo dešrelė“), „Cornsilog“ – malta jautiena (pagal anglų k. „Corned beef“). Silogai tradiciškai laikomi pusryčių patiekalu. Filipnų viešbučiuose gausi numerį su pusryčiais paprastai galima pasirinkti kokį silogą (neretai užsakant iš vakro). Jei Filipinuose kavinėje rašoma „pusryčiai visą dieną“, tai turima omenyje būtent, kad ten galima visą dieną valgyti silogų.

Cornsilog

Cornsilog

Hotsilog

Hotsilog

Filipinietiškos sriubos ir makaronai

Sinigang – Labai rūgšti sriuba, beveik grynas actas. Atrodė dar pakenčiamas skonis, kol žmona nepasakė, kad jai skonis – kaip ką tik apsivėmus tokia rūgštelė. Tada nebegalėjau pasigardžiuodamas valgyti, nes tikrai atrodė panašu…

Sinigang sriuba

Sinigang sriuba

Pancit – kinų virtuvės įkvėpti makaronai su daržovėm, neretai ir mėsa arba jūros gėrybėm.

Gatvės ir greitais maistas

Filipinuose itin populiarus gatvės maistas – kioskeliai, kur gali nusipirkti ir iš karto valgyti po vieną nedidelius patiekalėlius. Tarp jų populiariausi:

Inigang – ant iešmelių susmeigta mėsa, ypač kiauliena. Čia dažnai būna labai gera mėsa, o ne subproduktai – ir tai skanus bei pigus patiekalas.

Inigang

Inigang

Balutas – apvaisintas kiaušinis, kurio viduje yra pusiau išsivystęs paukštelis. Jis valgomas visas (prieš tai išgėrus skystimą). Tai turbūt pats “kontroversiškiausias” Filipinų patiekalas dėl to, kad neįprastas niekur kitur. Filipiniečiai, sako, mėgsta, kai užsieniečiai jo paragauja – nes žino, kaip užsieniečiams sunku prisiversti.

Vištiena – kaip ir daugelyje skurdesnių šalių, vištiena itin populiari, nes nebrangi. Daug ištisų restoranų tinklų, kur pardavinėjamos vištos kojos. Didžiausias jų Jolibee Filipinuose dydžiu pranokęs McDonald‘s ir jau plečiasi į užsienį.

Jolibee, didžiausias Filipinų greito maisto tinklas

Jolibee, didžiausias Filipinų greito maisto tinklas

Desertai

Bučis – apvalus ryžių tortukas.

Bučiai (toliau)

Bučiai (toliau)

Turonas – saldus suktinukas; dažnas variantas, kad viduje įsukti kepti bananai. Beje, tie, kas buvę Ispanijoje, tikriausiai jau pastebėjo tendenciją, kad Filipinuose, buvusioje ispanų kolonijoje, daug patiekalų vadinami taip, kaip ispanų virtuvės patiekalai, bet iš tikro tie žodžiai Filipinuose reiškia ką kitą! Turonas – ne išimtis.

Gėrimai

Filipinuose geros vaisių sultys. Vienos pigiausių – kalamansi sultys (tokio citrinų giminaičio), nors jo skonis turbūt ne iš karto patiks visiems.

Regioniniai ir retesni maistai

Filipnai yra daugiatautė, daugiakalbė šalis, jos regionai turi savo virtuves. Galioja dėsnis, kad kur nors Filipinuose žmonės valgo viską. Nuo maltos kiaulės širdies ir plaučių (bopis patiekalas) iki ožio žarnų (papaitan) iki kačių, šunų, žiurkių ar šikšnosparnių. Aišku, ne viską paprasta rasti (o ir ne viską rasti norėjosi). Čia – paprastesnė regioninė virtuvė, kurią mėginau:

Bagnet – kiaulės pilvo mėsa, kepta iki kol taps traški. Vigano regiono virtuvė.

Empanados – kepiniai su įdaru, pvz. Longanisa. Vigano regiono virtuvė.

Filipinų restoranai

Filipinuose restoranai yra įvairūs, tačiau dažni jų tipai:
*Gatvės maistas. Paprastai be staliukų, išsinešimui, dažnai pigu ir vieno tipo maistas pas vieną pardavėją (pvz. tik balutas ar tik lečonas).
*”Vietiniai” restoranai. Tai labiau kaip gatvės maistas, bet yra kėdės, staliukai, daugiau vietos ir patiekalų. Neretai dieną yra bufetas, kur maistas jau paruoštas. Nėra labai higieniška, bet labai pigu. Paprastai Filipinų virtuvė, bet gali būti ir kažkiek kitokių patiekalų.
*Greito maisto tinklai. Filipinietiški čia nukonkuravę vakarietiškus (McDonald’s ir pan), pastarųjų gerokai mažiau. Čia – vidutinės kainos ir higieniška.
*Prekybos centrų, viešbučių restoranai ar restoranai turistinėse zonose. Greito maisto tinklai arba pavieniai restoranai, kur atrodo higieniškai ir gražiai, bet ir brangiau. Būna įvairių virtuvių.

Garsiame Davao Rošas maisto turguje

Garsiame Davao Rošas maisto turguje

Filipiniečiai tradiciškai nenaudoja peilio – atnešama tik šaukštas ir šakutė. Pjaustomasi šaukšto šonu.

Populiarus padažas – grynas actas. Ji būna ant stalo ar atnešamas su daugybe patiekalų, į jį dažoma mėsa. Kitas populiarus padažas – sojos padažas.

Pigime restorane, kur patiekalai jau paruošti tarsi bufetas

Pigime restorane, kur patiekalai jau paruošti tarsi bufetas

Filipinuose yra ir kitų virtuvių restoranų – itin daug korėjiečių virtuvės. Bet daug užsienio patiekalų yra “įaugę” į vietos virtuvę, tiekiami ir vietiniuose restoranuose. Pavyzdžiui, daugybėje filipiniečių restoranų rasi samgjupasalą (korėjietiškai paruoštas kiaulienos pilvas) ar tajiškus karius. Populiarūs ir kiniški virtiniai. Taip pat populiarios bulvės fri, kurios paruošiamos kaip patiekalas, tam tikro skonio, bet be padažo ar priedų. Yra net tame besispecializuojantys tinklai.

Pagardintos bulvės fri

Pagardintos bulvės fri


Visi mano kelionių po Filipinus aprašymai-vadovai

1. Filipinai. Savi? Svetimi? Karšti ir didingi! (ĮŽANGA)
2. Lusonas - ryžių terasos, Filipinų širdis
3. Visajai - Filipinų kurortų salynas
4. Palavanas - gražiausia Filipinų sala
5. Mindanao - paprastesni Filipinai
6. Filipinų virtuvė - patiekalai ir tradicijos


Kelionių vadovai po Filipinus žemėlapyje

Spauskite ant žymeklio žemėlapyje ir ant iššokusios nuotraukos - ir skaitykite kelionių vadovą apie tą regioną!

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Visi straipsniai apie pasaulio šalių virtuves


* Arabų virtuvė
* Argentinos virtuvė
* Balkanų virtuvė
* Brazilų virtuvė
* Filipinų virtuvė
* Indonezijos virtuvė
* JAV virtuvė
* Korėjiečių virtuvė
* Maldyvų virtuvė
* Rumunų virtuvė
* Tuniso virtuvė
* Turkų virtuvė
* Vidurinės Azijos virtuvė

Straipsnio temos: , , , , ,

Komentuokite! Atsakysiu į visus jūsų klausimus!

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *